Nutrition
Vad är nutrition?
Inom begreppet nutrition räknas allt från näringsfysiologi, grupper av näringsämnen, matvanor samt alla processer i kroppen som är involverade i hantering av maten.
Vad är Idrottsnutrition?
Vad är en Dietist?
Dietist är en yrskesskyddad titel och kräver legitimation från socialstyrelsen. Dietisten arbetar med nutritionsbehandling både för sjuka och friska individer.
Dietistens kompetensområde innefattar såväl teoretisk kunskap om olika nutritionsterapier, som förmåga att vägleda människor i hur näringsrekommendationerna skall omvandlas till verklighet genom medvetna val av livsmedel och matlagningsmetoder (DRF.nu).
Dietistutbildning
För att bli dietist behöver man läsa minst tre år på universitet som bland annat innefattar ämnena biokemi, fysiologi, näringslära och dietetik. I utbildningen innefattas likaså nutrition utifrån olika skeden i livet, hela vägen från graviditet tills livets slutskede. Men även utifrån olika sjukdomar så som välfärdssjukdomarna diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Till de mer specifika, så som mag-tarmsjukdomar, njursjukdom och metabola sjukdomar.